Hoeksche Waard is eeuwen ouder dan men denkt

De Hoeksche Waard is ouder dan iedereen denkt. Ruim 4000 jaar geleden, tijdens de Late Steentijd, woonden er namelijk al mensen in het gebied. Dat blijkt uit de vele honderden opgravingen in het gebied. 

Veel Hoeksche Waarders denken dat het eiland is ontstaan na de Tweede Sint Elizabethsvloed in 1421.

Belle van den Berg.

Reden voor Museum Hoeksche Waard een permanente plek in te richten voor het verleden van het eiland. Een nat verleden, zegt museumdirecteur Belle van den Berg. ,,Veel Hoeksche Waarders denken dat het eiland is ontstaan na de Tweede Sint Elizabethsvloed in 1421,” zegt ze. ,,Maar daarvoor was er ook al leven en een economie. De Hoeksche Waard was toen alleen geen eiland. Men kon zonder brug van Rotterdam naar Brabant lopen. Die Keizersdijk, die nu bij Strijen stopt, is nog altijd te bewandelen.” De expositiehoek in het Heinenoordse museum is een idee van Van den Berg en de Stichting Archeologie Hoeksche Waard (SAH), die jarenlang een eigen plek had in het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland. ,,Het Museum Hoeksche Waard leek ons een logische vervolglocatie,” zegt SAH-voorzitter Jeroen Ras. De expositiehoek, waar een grondprofiel is nagebootst, is echter een stuk kleiner dan zij gewend waren. Ras: ,,We hebben ons beperkt tot de essentie.”

Ontdekken

Hij wil de Hoeksche Waarders twee dingen meegeven. ,,Ten eerste dat de Hoeksche Waard al duizenden jaren bewoond wordt en daarnaast dat men beseft dat we via goed onderzoek de lagen in de grond kunnen lezen en zo veel kunnen ontdekken.”

Van den Berg is vooral te spreken over een leren foedraal die in de Sint Anthoniepolder werd opgegraven en onlangs in Finland werd geëxposeerd. ,,Daar zat een wasplank in waar men op schreef. Een soort eerste versie van een tablet,” zegt ze. Ras is trots op een klokbeker uit 2000 voor Christus die in Puttershoek werd ontdekt. ,,Aardewerk,” legt hij uit. ,,Het oudste object dat tot nu toe is ontdekt.”

Bron: https://www.ad.nl/


Geplaatst

in

,

door

Tags: