De ontdekking

De Ontdekking, een project uit 2010

Dit initiatief van de provincie Zuid-Holland, had als doel: samenwerking tussen scholen en culturele instellingen in de eigen gemeente. Door middel van een project met een van die instellingen moest een culturele kaart van de gemeente gemaakt worden, waar ook andere scholen gebruik van konden maken.

In 2009 ontving  SAH het verzoek van de openbare basisschool De Takkenbosse in Numansdorp om een archeologisch project op te zetten voor de leerlingen van groep 6. SAH had daar wel oren naar en stelde een plan op, samen met de school. Dit werd door Het Kunstgebouw, het Erfgoedhuis en Pro Biblio goedgekeurd en werd gesubsidieerd door de provincie.

Kopie van 8C01001.0008a

Marjo van der Voorde en Nolda Boels stelden een aantal lessen samen over archeologie in het algemeen en die van de Hoeksche Waard in het bijzonder. Er werden gereedschappen van een archeoloog getoond, waarbij vooral de metaaldetector tot de verbeelding sprak. Het ontstaan van de Hoeksche Waard werd met behulp van kaarten uitgelegd en vondsten uit de leskast werden getoond.

MMF1001.0695

In februari gingen de leerlingen naar het toenmalige Archeologisch Museum in Het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland, waar ze enthousiast de speurtocht langs de vitrines liepen en de antwoorden probeerden te vinden.

MMF1003.3270

Ook werd een bezoek aan het Museum het  Land van Strijen gebracht, waar beneden de oude smederij in bedrijf was. Op de eerste etage was er onder andere  een tentoonstelling van archeologische vondsten te zien, waaronder de beroemde glasvondst uit Strijen.

Aan het eind van het project mochten de leerlingen hun projectmap tentoonstellen en zelf een vitrine inrichten met eigen vondsten, waarbij natuurlijk ook tekstbordjes hoorden. De ouders konden dit alles bewonderen.

Ter afsluiting werd op 19 april 2010 de culturele kaart van Cromstrijen, waarop alle culturele bronnen vermeld staan , aan burgemeester Jansen van Cromstrijen aangeboden.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *